Tarvikkeet

Opas lasten pyöräilykypärän valintaan

25.8.2021

Opas lasten pyöräilykypärän valintaan

Lasten pyöräilykypärän valinta voi olla monelle vanhemmalle vaikeaa. Lapsi ei itse pysty arvioimaan sen mukavuutta ja turvallisuutta, joten aikuisen täytyy tehdä valinta hänen puolestaan. Aikuisen pitää lapsen pään koon lisäksi miettiä pyöräilykypärän tulevaa käyttöä ja osata arvuutella lapsen mieltymyksiä. Kokosimme muutamia ohjeita, joiden avulla voit helpommin valita lapsellesi sopivimman kypärän.

 

Minkä kokoinen pyöräilykypärä lapselle?

Vaikka pyöräilykypäriä voi säätää ja kasvavan lapsen kohdalla kypärän säätöihin kannattaakin kiinnittää aina aika ajoin huomiota, on oikean kypäräkoon valinta hankalaa. Voit käyttää mittanauhaa pään ympäryksen mittaamiseen ja valita pyöräilykypärän sen mukaan. Voit myös käyttää lapsen ikätaulukkoa apunasi ja se antaa melko hyvän arvion oikeankokoisen kypärän hankkimiseen.

Ikä Pään ympärysmitta
1 46cm
2 48cm
3-5 51cm
6-10 53cm
11+ 56cm

 

Varmista, että lasten pyöräilykypärä on tarpeeksi tiukka

Jos ajattelit varata kypärään kasvunvaraa, varmista että kypärän kiinnitykset ja säädöt riittävät tekemään kypärästä tarpeeksi tyköistuvan ja tiukan. Yleensä säätöjä pystyy tekemään melko hyvin, mikä Suomen ilmastossa onkin tarpeen, sillä kypärän alle joudutaan usein laittamaan pipoja ja lämmikkeitä. Jos kypärä kuitenkin heiluu ja ei pysy ilman leukakiinnitystä paikoillaan, kannattaa valita pienempi kypärä.

Lapsen pyöräilykypärää sovittaessa sen pitäisi olla myös oikeassa asennossa. Kypärän etureunan pitäisi olla aina pari sormen mittaa kulmakarvojen yläpuolella. Näin varmistat oikean koon ja opetat lastasi pitämään kypärää oikeassa asennossa niin, että se suojaa myös otsaa ja kasvoja.

Kun lapsen pyöräilykypärä on sopivan kokoinen, se ei heilu tai kiristä, lapsesi käyttää sitä mielellään myös silloin kun et itse ole sitä vahtimassa.

lasten pyöräilykypärä

 

Lasten pyöräilykypärä käytön mukaan

Lapsen kypäränkäyttö alkaa usein vanhempien kyydissä lastenistuimella. Vauvan pyöräilykypärää voi olla vaikea löytää ja vielä vaikeampi niitä on saada pysymään pienen lapsen päässä. Kun lapsi kasvaa ja alkaa liikkua enemmän, tarvitaan kypärää mahdollisesti myös skeittirampilla, potkulaudalla, skuutilla tai rullaluistimilla. Jos lapsi harrastaa vauhdikkaampia lajeja, hänelle luultavasti sopii enemmän skeittikypärää muistuttava kypärä kuin perinteisen pyöräilykypärän mallinen kypärä.

Jos lapsi lähinnä vain pyöräilee ja umpinainen kypärä saattaisi alkaa ahdistaa, kannattaa valita kypärä, missä on riittävästi ilmanottoaukkoja. Kylmään aikaan kannattaa lisäksi hankkia kypärälakki kypärän alle.

 

Turvamerkinnät lasten polkupyörissä

Lapsi saattaa pyöräretkillään poiketa myös leikkipuistoon ja sattuneiden onnettomuustapausten vuoksi, jotkut kypärät on varustettu EN 1080 -merkinnällä. Tämä tarkoittaa sitä, että kypärän leuan alla oleva solki avautuu automaattisesti, jos lapsi jää roikkumaan kypärästä. Jos tätä solkea ei ole, on kypärän turvamerkintä EN 1078. Molemmat kypärätyypit suojaavat iskuilta yhtä hyvin, mutta koska solki voi aueta onnettomuustilanteessa, se ei ole hyväksytty virallisesti tieliikenteeseen.

 

Milloin lapsen pyöräilykypärä pitää uusia?

Pyöräilykypärä tulisi uusia aina siihen kohdistuneen iskun jälkeen. Lapset pudottelevat kypäriä ja se vaikuttaa kypärän iskunkestävyyteen. Vaikka ulkoisesti kypärässä ei olisikaan vaurioita, sen suoja heikkenee kovassa käsittelyssä ja iskujen myötä.

Kannattaakin siis opettaa lasta käsittelemään kypärää varoen ja tämän lisäksi se kannattaa säilyttää sisätiloissa aina kun sitä ei käytetä. Ulkona sateessa tai auringon paisteessa kypärä haurastuu. Kypärää ei kannata myöskään säilyttää pitkiä aikoja ulkona pakkasessa, mikä vähentää aikaa myöden sen iskunkestävyyttä.

Kypärä kannattaa myös uusia kun lapsi kasvaa siitä ulos. Hyvä aika tarkistaa kypärän koko on kun ilmat viilenevät ja kypärän alle pitäisi mahtua pipo tai muu kypäräpäähine.

Jos harkitset lapsen pyöräilykypärän hankkimista nettikirppiksiltä, et voi tietää millaisia kolhuja kypärä on saanut. Siksi kypärä kannattaa ostaa uutena asiantuntevasta liikkestä.

Osta pyöräilykypärä netistä edullisesti Fillarikellarista! Tilaa pyöräilykypärä netistä kotiin toimitettuna tai nouda myymälästä.

Katso Fillarikellarin lasten ja nuorten kypärät verkkokaupasta