Yleinen

10 vinkkiä talvipyöräilyyn

2.11.2022

Pyöräily talvella on oikeastaan ihan yhtä kivaa kuin kesälläkin jos siihen on varustauduttu oikein. On pimeää ja keli tai teiden kunto ovat mitä ovat, mutta oikeilla varusteilla tämäkin on hauskaa joskin erilaista ja vähän haastavampaa kuin kesällä. Talvipyöräily on myös tehokas tapa saada liikuntaa, nauttia luonnosta, sekä säästää rahaa ja ympäristöä.

Talvipyöräily voi olla myös hieno kokemus. Nautit raittiista ilmasta ja huomaat olevasi pirteämpi kun saat liikuntaa. Talvipyöräily on kivempaa kun sinulla on varusteet kunnossa. Ja kuten vanha sanonta kuuluu, ei ole huonoa keliä, on vain huonot varusteet.

Lue Fillarikellarin 10 vinkkiä, joiden avulla talvipyöräily on paitsi turvallisempaa, myös mukavampaa.

 

 

1.  Valitse pitoa renkaisiin

Yleisin syy luopua pyöräilystä talviaikaan monille on teiden liukkaus ja lumi. Tavallisilla renkailla onkin turvatonta pyöräillä talviaikaan, sillä vaikka maassa ei olisi lunta, saattaa varsinkin aamuisin olla yllättäviä liukkaita paikkoja, joissa voi käydä huonosti.

Talvirenkaita löytyy moneen lähtöön. Talvipyöräilyyn voi valita joko suuremmalla pintakuvioinnilla tai nastoilla varustetut renkaat. Nastarenkaita löytyy erilaisia, joissa osassa löytyy enemmän nastoja ja osassa vähemmän. Esimerkiksi 240-nastaisissa renkaissa on erittäin hyvä pito, mutta toisaalta polkeminen niillä on raskaampaa. Voit myös valita esimerkiksi etupyörään 240-nastaisen renkaan ja taakse 140-nastaisen, mikä tekee talvipyöräilystä turvallista ja riittävän kevyttä. Talvirenkaissa löytyy usein myös heijastimet sivuilla ja ne tuovat näkyvyyttä sekä lisäturvaa pimeään aikaan.

Talvipyöräilyssä myös renkaan leveydellä on merkitystä. Kapea pyörä uppoaa lumeen ja sohjoon sekä reagoi herkemmin esimerkiksi lumipaakkuihin ja uriin aurauskohdissa. Leveämpi rengas on siis turvallisempi ja ja vähän pienempi ilmanpaine antaa lisäpitoa talvikeleillä.

Katso tästä talvirengasvalikoimamme:

Continental-talvirenkaat | Suomi Tyres -talvirenkaat | 45Nrth-talvirenkaat | Schwalbe talvirenkaat

 

2. Älä palele – sopivat vaatteet talvipyöräilyyn

Toinen syy luopua pyöräilystä talvella on kylmyys, joka iskee pahiten käsiin, jalkoihin ja päähän. Käsineiden pitäisi olla riittävän joustavat vaihteiden vaihtoon ja jarrutukseen, sekä pitävään otteeseen ohjaustangosta. Jalkoja taas suojaat parhaiten talvikengillä tai kengänsuojuksilla. Pään suojaaminen kylmältä vaatii myös pipon tai alushatun, joka on riittävän ohut ja mahtuu kypärän alle. Alushatun pitää myös suojata tuulelta. Kosteutta märällä kelillä voi torjua myös kypärän sadesuojan avulla.

Mukavuutta talvipyöräilyyn tuo kerrospukeutuminen. Vaikka lämmin toppatakki pitää kylmän poissa, pyöräilyyn sopii paremmin useampi kerros. Kerrosten määrän voi valita sään mukaan sillä lisäämällä tai vähentämällä kerroksia vältät hikoilun tai vaihtoehtoisesti palelemisen.

Alimman kerroksen pitäisi olla tekninen alusasu, joka poistaa iholta tehokkaasti kosteutta, sillä märkä iho tuntuu kylmältä. Välikerroksen taas pitäisi eristää lämpöä hyvin ja päästää kosteus läpi. Päällimmäinen kerros puolestaan on suojana tuulelta ja sateelta.

Valitsemalla sopivat vaatteet ja seuraat kerrospukeutumista, pyöräily talvella on miellyttävää ja pysyt sekä lämpimänä tai vältät ylimääräistä hikoilua.

Katso tästä talvivarustevalikoimamme

 

3. Suojaa itsesi kuralta ja loskalta

Kaupunki- ja retkipyörissä lokasuojat löytyvät yleensä vakiovarusteena. Monissa pyörissä, kuten maasto- ja hybridimalleissa, lokasuojat eivät kuitenkaan välttämättä kuulu vakiovarusteisiin. Talvella sohjo ja loka roiskuvat, joten lokasuojien hankkiminen talvipyöräilyyn on kannattava ja pieni sijoitus. Lokasuojia löytyy myös helpolla kiinnityksellä varustettuina versioina, joten voit jatkaa kesäpyöräksi hankkimasi kulkupelin käyttämistä myös talvella.

Katso lokasuojavalikoimamme

 

4. Valaisimet ja heijastimet kuntoon

Talvipyöräilyn yksi haasteita on pimeys. Kun kesällä valoisaa riittää lähes rajattomasti, talvella pimeää on ainakin työmatkaa pyöräileville lähes aina. Ajoreitillä saattaa olla lumi- ja jääpaakkuja sekä liukkaita kohtia, joten pyörän valoihin ja heijastimiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Pienellä satsauksella varmistat turvallisen talvipyöräilyn hankkimalla kirkkaan etuvalon ja taakse punaisen takavalon. Tiesithän että laki vaatii käyttämään sekä etu- että takavaloa hämärään ja pimeään aikaan. Valoja löytyy eri tyyppisiä ja hintaisia, mutta tärkeää on valita helposti kiinnitettävä malli, jonka voi irrottaa kätevästi silloin kun pyörä jää vartioimatta. Kaupunkiajossa valaisimessa riittää pienempikin teho, mutta maastossa liikuttaessa kannattaa valita tehokas etuvalo. Kypärään kiinnitettävä valaisimen avulla näet paremmin ja saat lisäturvaa.

Edullinen henkivakuutus talvipyöräilyyn on myös kunnon heijastimet. Niitä löytyy usein talvirenkaiden kyljistä, mutta voit hankkia heijastimet lisäksi myös pinnoihin kiinnitettävinä versioina. Lisäsuojaa saat esimerkiksi huomioliiviä käyttämällä.

Katso tästä heijastimet | Katso tästä valaisimet ja tarvikkeet

 

 

5. Pysy kuivana

Talvipyöräilyssä haasteena ei ole pelkästään kylmä, vaan varsinkin Etelä-Suomessa sade, räntä ja loska ovat pyöräilijän harmina. Varusteisiin kannattaa hankkia ainakin kengänsuojat tai vedenpitävät jalkineet. Vesitiiviit housut ja takki kuuluvat myös talvipyöräilijän varusteisiin. Talvipyöräily on kivempaa kun sinulla on myös hyvät pyöräilylasit. Kannattaa hankkia vaaleat lasit, jotka toimivat myös pimeän ja hämärän aikaan. Lasit ovat tärkeät, sillä ne suojaavat silmiäsi lumelta, jäiseltä tihkulta ja tuulelta.

Kengänsuojat | Housut | Takit | Ajolasit | Pitkät housut

 

6. Varaa matkaan riittävästi aikaa ja malttia

Kesäpyöräilyyn verrattuna talvipyöräilyssä matkaan kannattaa varata enemmän aikaa. Työmatkaan kannattaa lisätä ainakin 30 % lisäaikaa. Talvella tiet voivat yllättää ja yöllä satanutta lunta ei välttämättä ole aamulla ehditty aurata, mikä tekee matkanteosta hitaampaa ja raskaampaa.

Varaa myös normaalia enemmän aikaa vaatteiden vaihtoon, sillä talvivarusteista kuoriutuminen on hitaampaa kuin lämpimään aikaan. Kun sinulla ei ole kiire, vältät monia vaaratilanteita ja pyöräily on nautinnollisempaa. Toisaalta kun olet pukeutunut oikein ja ajat rauhallisemmin, et välttämättä tarvitse suihkua työpaikalle päästyäsi.

 

7. Ennakoi ja aja rauhallisesti

Talvipyöräily voi myös tuoda sopivasti uutta ulottuvuutta pyöräilyharrastukseen. Lumisessa maastossa voi olla hauska temppuilla, mutta työ- tai koulumatka olisi hyvä hoitaa turvallisesti.

Turvallisen talvipyöräilyn avain on ennakoinnissa ja varovaisuudessa. Vältä äkkinäisiä liikkeitä ja vähennä vauhtia mutkissa ja ennen jarruttamista. Pimeään aikaan kannattaa tarkkailla tiellä olevia jääpaakkuja ja tehokas valo yhdistettynä sopivaan nopeuteen pitää sinut pystyssä. Vaikka maassa ei olisikaan lunta, voi tiellä olla aamuisin näkymätöntä nk. mustaa jäätä esimerkiksi siltojen kohdilla ja puiden varjostamilla alueilla.

Talvipyöräilyssä kannattaa myös huomioida muut liikkujat normaalia paremmin, sillä esimerkiksi autot eivät pysähdy risteysalueella yhtä nopeasti kuin kesäkeleillä.

 

8. Harkitse kannattaako kovilla pakkasilla lähteä liikenteeseen

Kun pakkanen putoaa yli kahdenkymmenen asteen miinukselle, alkaa pyöräily olemaan haasteellisempaa. Kerroksia voi lisätä vaatetukseen, mutta pakkanen voi aiheuttaa ongelmia iholle. Pakkasvoiteita ei enää suositella, sillä ne voivat pahimmillaan edistää paleltumia. Talvipyöräilijän kannattaa sen sijaan suojata kasvot esimerkiksi hiihtomaskilla, joka suojaa hyvin myös kaulan ja niskan aluetta kylmältä.

Kova pakkanen aiheuttaa myös haasteita polkupyörälle. Varsinkin lika ja loska jäätyessään voivat hankaloittaa pyöräilyä ja pakkanen voi vaikuttaa jarrujen ja vaihteiden toimintaan jähmeytenä. Jos pyörää säilytetään ennen pyöräilyä lämpimässä ja matka ei ole kovin pitkä, ei kovakaan pakkanen välttämättä vaikuta pyörän toiminnallisuuksiin. Ketjuihin on lisäksi olemassa pakkaskeleille suunniteltua öljyä, joka varmistaa ketjujen toiminnan myös ääriolosuhteissa.

Pohjois-Suomessa monet pyöräilevät kovillakin pakkasilla. Jos varusteet ovat kunnossa, ei pyöräily tuota ongelmia. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että pyörän vaihteet, jarrut ja ketjut toimivat myös ääriolosuhteissa.

 

9. Seuraa sääennusteita

Suomen sää on usein arvaamaton. Aamulla ikkunasta ulos katsomalla ei välttämättä tiedä mikä talvipyöräilijää odottaa. Lämpötilaennusteen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota sade- ja lumisadealueisiin, sekä tuulen voimakkuuteen ja suuntaan. Pystyt näin pakkaamaan tarvittaessa sopivia varusteita mukaan sään muuttuessa. Muutama epämukava pyöräilykokemus väärissä varusteissa voi lannistaa helposti. Pidä laukussa varmuuden vuoksi varusteita yllättäviin tilanteisiin ja olet paremmin valmistautunut keliin kuin keliin.

 

10. Pidä pyörä puhtaana ja huollettuna

Polkupyörä on syytä pitää aina puhtaana ja huollettuna, mutta talvipyöräilyssä se korostuu entisestään. Pyörä kastuu, kuraantuu ja hiekoitussepeliä voi päätyä vääriin paikkoihin. Pienet kivet kannattaa myös poistaa renkaista, sillä ne ovat teräviä ja saattavat aiheuttaa rengasrikon. Pyörän peseminen ja puhtaanapitäminen on vaikeampaa talviaikaan, mutta siihen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se lisää turvallisuutta. Myös pyörän maalipinta pysyy parempana kun esimerkiksi suolat pestään aika ajoin. Pyörää kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää sisätiloissa mahdollisimman paljon.

Talvi on myös hyvä aika huollattaa polkupyörä liikkeessämme. Näin vältät kevään ja kesän ruuhkat ja saat turvallisen ja hyvin rullaavan pyörän käyttöösi myös talvikaudelle.

 

 

Bonus: Nauti talvipyöräilystä!

Talvipyöräily ei ole vain tuskallista puskemista kylmässä ja pimeässä. Voit nauttia raikkaasta ilmasta, et välttämättä hikoile niin paljon ja talvinen luonto voi yllättää kauneudellaan. Oikeilla varusteilla ja asenteella talvipyöräily on erinomainen tapa ylläpitää kuntoa ja nauttia pyöräilyn riemusta.

Tutustu talvipyöräilyn valikoimaamme. Tilaa verkkokaupasta tai poikkea käymään liikkeessämme Helsingin keskustassa.