Tarvikkeet

Pyörän lukko on tärkeimpiä varusteitasi

23.7.2021

Polkupyörän lukko on ensisijaisen tärkeä varuste pyörääsi. Saatat sijoittaa pitkän pennin kulkupeliisi ja sen lisävarusteisiin, mutta tingit kunnon lukosta. Varsinkin kalliimmat pyörät on syytä pitää todella hyvin lukittuna kaikkina aikoina, eikä paraskaan vakuutus kata pyörävarkaudesta aiheutuvia kuluja ja mielipahaa. Voikin sanoa, että hyvä pyörän lukko on paras vakuutus ja sen hankkimisessa ei kannata säästellä.
Kokosimme joitain vinkkejä lukon hankkimiseen ja miten lukkoja kannattaa käyttää. Katso mikä lukko pyörään kannattaa hankkia, tutustu Fillarikellarin lukkovalikoimaan ja valitse sopivin parhaista malleista. Lukko-ostokset teet kätevästi verkkokaupasta.

 

Fillarikellarin valikoimasta löydät pyörän lukkoja seuraavilta tuotemerkeiltä:
AXA, Axa Basta, Cavo, Kryptonite, Spectra ja YWS.

Polkupyörän lukot

 

U-lukko on varmin valinta

U-lukko, eli kaarilukko on kaikkien vertailujen ja poliisin ohjeiden mukaan varmin valinta suojautua pyörävarkauksilta. Vaikka U-lukko pyörään on painavampi ja vie enemmän tilaa, on varkaan vaikea saada sitä rikki. U-lukko, kuten muutkin lukot tulee kiinnittää pyörän runkoon ja mahdollisimman varmaan kiinnityskohtaan. Nykyään pyörätelineet on rakennettu siten, että pyörän lukon voi kiinnittää ylempää kiinni, mikä helpottaa paitsi kiinnitystä, on varkaiden näkökulmasta vaikeampi irrottaa.

U-lukon erilaisista karkaistuista terässeoksista valmistettu kaariosa kestää hyvin murtoyrityksiä. Hyvissä lukoissa on yleensä lisäksi pyörivät lukkosylinterit, mikä tekee lukon avaamisesta vieläkin vaikeampaa jopa ammattimaisesti toimiville pyörävarkaille. U-lukko ei kuitenkaan suojele pyöräsi muita osia, kuten renkaita. Siksi voit hankkia lisäturvaksi esimerkiksi vaijerilukon, jonka avulla voit hankkia lisäsuojaa pyörän muille osille.

U-lukko voi olla hankala kuljettaa ja se painaa jonkin verran. Siksi U-lukkoa ostaessa kannattaa sijoittaa myös U-lukon pidikkeeseen, niin sinun ei tarvitse kuljettaa lukkoa laukussa vaan se kulkee aina mukana.

Tutustu Fillarikellarin U-lukkojen valikoimaan ja osta omasi verkkokaupasta.

U-Lukot

 

Ketjulukon paksuudella on väliä

Hyvä polkupyörän ketjulukko toimii luotettavasti pyörävarkauksia vastaan. Ketjulukon etuna on se, että sen voi pakata pieneen tilaan ja se on U-lukkoa pidempi. Ketjulukolla voit paitsi kiinnittää pyörän rungon kiinteään pisteeseen, voit myös kiinnittää esimerkiksi takapyörän samalla ketjulla. Ketjulukon kanssa löydät myös helpommin paikkoja, joihin kiinnittää pyöräsi. Pidempi lukko antaa enemmän mahdollisuuksia kiinnitykseen, mutta samalla se on myös raskaampi kuljettaa.

Mitä paksumpi ketjulukko, sitä vaikeampi sitä on sahata tai leikata poikki. Siksi kannattaakin panostaa ketjulukon laatuun. Tärkeää on myös kiinnittää lukko riittävän korkealle, sillä pyörävarkaat käyttävät usein voimapihtejä murtaessaan lukkoja. Koska lyhyemmissä voimapihdeissä, jotka ovat huomaamattomia ja mahtuvat varkaan reppuun, ei ole paljon vääntömomenttia ja siksi painamalla murtovälinettä maahan, katkeaa paksumpikin lukko helpommin. Tästä syystä on tärkeää kiinnittää ketjulukko riittävän korkealle.

Hyvää ja riittävän paksua ketjulukkoa on lähes mahdotonta sahata poikki ketjulenkin kohdalta. Lukon heikoin kohta onkin itse lukko, joka on helppo saada poikki pihdeillä tai sahalla. Suositeltavaa on hankkia ketjulukko, johon kuuluu valmiiksi kunnon lukko-osa. Joissain malleissa lukko-osa on integroituna itse ketjulukkoon, minkä etuna on se, ettei lukko koskaan katoa.

Tutustu Fillarikellarin ketjulukkoihin ja osta omasi verkkokaupasta.

Ketjulukot

 

Vaijerilukko on kevyt ja antaa lisäturvaa

Vaijerilukot ovat kevyitä ja käteviä kuljettaa. Myös niiden hinta on yleensä edullisempi verrattuna U- tai ketjulukkoihin. Vaijerilukko soveltuu hyvin esimerkiksi jos pyörää ei säilytetä ulkona öiseen aikaan tai se on taloyhtiön pyöräkellarissa. Se on kätevä ja nopea valinta kun haluat lukita pyörän kauppareissun ajaksi marketin pihaan tai koulupäivän ajaksi koulun pyöräparkkiin.

Vaijerilukko toimii myös hyvin lisänä muille lukoille ja kun haluat varmistaa, että pyörän renkaita ei varasteta. Vaijerilukoista löytyy pidempiä ja lyhyempiä malleja. Varsinkin pidemmällä lukolla saat hyvin lisäturvaa pyörällesi ja esimerkiksi silmukoilla varustetun lukkovaijerin voi hyvin liittää esimerkiksi U-lukkoon. Vaijerilukossakin hinta tuo mukanaan varmuutta, joten lukon valinnassa ei kannata alkaa pihistelemään. Samoin kuin muissa lukoissa, vaijerilukko tulee kiinnittää aina mahdollisimman korkealle, että varkaan murtoväline ei saa vääntömomenttia maasta.

Tutustu Fillarikellarin vaijerilukkoihin ja osta omasi verkkokaupasta

Vaijerilukot

 

Polkupyörän runkolukko on kätevä ja helppo

Suuressa osaa pyöriä on valmistajan puolelta jo valmiiksi runkolukko. Se on kätevä lisä pyörän turvallisuuteen ja estää pyörävarkauksia. Runkolukko on usein hankalasti avattavissa ja rikottu runkolukko kertoo potentiaaliselle pyörän ostajalle, että pyörä voi olla varastettu ja varkaat jättävät sen rauhaan.

Polkupyörän runkolukko on myös kätevä siitä syystä, että sitä ei tarvitse irrotella ja kiinnitellä joka kerta erikseen. Jos pyörämallissasi ei ole valmistajan puolesta lukitusta, on mahdollista asentaa runkolukko pyörään myös jälkikäteen. Runkolukkoja myydään erikseen ja niihin on mahdollista yhdistää saman avaimen taaksen lisävaijeri tai -ketju.

Vaikka runkolukko on kätevä ja helppokäyttöinen, kannattaa sen lisäksi ehdottomasti hankkia jokin muu pyörän lukko jos säilytät pyörääsi esimerkiksi yöaikaan ulkona.

Tutustu Fillarikellarin runkolukkoihin, lisäketjuihin sekä lisävaijereihin ja osta omasi verkkokaupasta

Runkolukot

 

Polkupyörän nivellukko pieneen tilaan

Polkupyörän nivellukko menee pieneen tilaan ja sen voi sujauttaa kätevästi pyöräreppuun tai laukkuun ajaessasi. Se taittuu kätevästi ja nopeasti. Nivellukko on hyvä valinta silloin kun et säilytä säilytä pyörääsi ulkona yöaikaan ja tarvitset nopean ratkaisun vaikkapa kauppareissulle. Tärkeää on kiinnittää nivellukko riittävän korkealle, että varkaiden murtovälineillä on mahdollisimman vaikea saada lukkoa rikki.

Tutustu Fillarikellarin nivellukkoihin ja osta omasi verkkokaupasta

Nivellukot

 

Hyvä polkupyörän lukko antaa mielenrauhaa

Kun polkupyörässäsi on kunnon lukko tai niitä on useampi, voit nukkua yösi paremmin. Kun kuljetat lukon aina mukanasi, sinun ei tarvitse myöskään miettiä mihin pyörän voi jättää. Järjenkäyttö on toki suositeltavaa ja kannattaa muistaa myös pyörän arvokkaat irto-osat. Esimerkiksi sähköpyörän akkua kannata jättää pyörään kiinni yksinään. Samoin mukaan kannattaa aina ottaa matkamittarit ja irtovalaisimet. Jos pyörässäsi on kallis satula, kannattaa miettiä myös sen irrottamista kun jätät pyörän ilman valvontaa. Varkaille tuntuu kelpaavan kaikki, mikä irti lähtee.

Suositeltavaa on myös ottaa itselleen ylös pyörän tunnistetiedot: rungon numero, merkki, malli ja väri sekä tallentaa itselle valokuva pyörästä. Näiden tietojen avulla poliisi voi etsintäkuuluttaa pyöräsi tai se voidaan mahdollisesti palauttaa omistajalle.

Fillarikellari tarjoaa asiantuntevaa palvelua Helsingin keskustassa jo 70 vuoden ajan. Voit tutustua tuotteisiin etukäteen netissä, tehdä ostoksia turvallisesti ja noutaa liikkeestä tai tilata postituksen.