Opas pyöräilykypärän valintaan
Pyöräilykypärän valinta voi joskus olla vaikeaa. Malleja löytyy kymmeniä ja hinta vaihtelee muutamasta kympistä satoihin euroihin. Mikä on pyöräilykypärän oikea koko? Onko kypärän mallilla tai hinnalla merkitystä? Kokosimme yhteen joitain vinkkejä oikeanlaisen pyöräilykypärän valintaan.
Millainen on hyvä pyöräilykypärä?
Hyvä pyöräilykypärä on sellainen, jota käytetään. Tämä on ehdottomasti tärkeintä pyöräilykypärää valittaessa. Siksi kannattaakin miettiä millaisen kypärän hankkii, sillä jos pyöräilykypärä ei istu hyvin, on epämukava käytössä tai muuten vaan epäsopiva, tulee sen käytöstä ahdistavaa. Epäkäytännöllistä kypärää ei halua käyttää ja eteisen kaapissa lojuva kypärä ei suojaa ketään.
Turvallisuus on tietysti kypärän tärkein ominaisuus. Jos hankit kypärän asiantuntevasta liikkeestä, voit melko varmasti luottaa siihen, että se tarjoaa hyvän turvan ja on aina parempi kuin ajaa ilman kypärää. Siksi huomiota kannattaa kiinnittää pyöräilykypärän mukavuuteen ja siihen, että se miellyttää esimerkiksi ulkonäön puolesta. Kypäriä löytyy monessa mallissa ja värissä, joten valinnan varaa löytyy joka makuun ja käyttötarkoitukseen. Monet suosivat varsinkin lasten pyöräilykypärissä kirkkaita värejä, sillä ne tekevät pyöräilijästä paremmin näkyvän esimerkiksi autoilijoille. Kypärän lenkit pitää voida kiinnittää ja avata helposti sekä hihnojen säätämisen pitäisi olla kätevää. Myös kypärän koko ja istuvuus on tärkeää. Unohtaa ei kannata myöskään sitä, miten pyöräilykypärä istuu esimerkiksi silmälasien tai aurinkolasien kanssa.
Mikä tekee hyvän pyöräilykypärän?
- Se on helppo kiinnittää ja pysyy tiukasti päässä, mutta ei purista
- Se ei ole tukala käyttää vaan ilma vaihtuu tarvittaessa
- Se on oikean kokoinen ja soveltuu pään malliin
- Se peittää myös otsan, sillä otsaan kohdistuu eniten iskuja
- Se on merkitty CE-hyväksynnällä
Pyöräilykypärä käytön mukaan
Millaisessa ajossa pyöräilykypärää käytetään, määrittelee koon ja henkilökohtaisten mieltymysten lisäksi eniten kypärän valintaa. Kypärät on suunniteltu esimerkiksi ilmanvastuksen tai turvallisuuden lähtökohdista hieman erilaisiksi ja siksi kypäräostoksilla on syytä miettiä milloin sitä käytetään. Kypäriä voi olla järkevää hankkia myös useampia jos käyttötarpeita on erilaisia. Myös vuodenajalla on merkitystä. Umpinainen kypärä toimii hyvin viileään aikaan ja talvella, kun taas kesähelteillä tuuletusaukot ovat tarpeen. Toki voit käyttää kypärän alla lämmittävää kypärälakkia talvella.
Allround-kypärät eli yleiskypärät soveltuvat peruspyöräilyyn. Osassa kypäriä on enemmän ilmanottoaukkoja ja osat ovat umpinaisempia. Kypäriä löytyy eri malleissa ja muotoilu vaihtelee sporttisesta klassiseen. Hintaan vaikuttaa moni seikka ja usein korkeampi hinta tarkoittaa laadukkaampia kiinnikkeitä ja säädettävyyttä.
Katso Fillarikellarin allround-kypärät
Full-face-kypärät tarkottavat nimensä mukaisesti sitä, että ne suojaavat pyöräilijän päätä myös kasvojen alueella. Nämä antavat turvaa hyvin myös leuan ja niskan alueen onnettomuuksille. Full-face-kypärät on tarkoitettu lähinnä niille, jotka ajavat rankassa maastossa ja siksi onnettomuuksien riski on suurempi. Esimerkiksi enduro-harjoittelussa full-face-kypärä on lähes pakollinen. Parhaissa kypärissä on riittävästi ilmanottoaukkoja, sillä muuten kypärä on tukala hikoiltaessa ja lämpimällä ilmalla. Kypärässä on lippa, joka suojaa roiskeilta tai sateelta ja usein lippaa voi säätää itselleen sopivaksi.
Katso Fillarikellarin fullface-kypärät
Maantiekypärät tarjoavat vauhtia ja hengittävyyttä. Näissä kypärissä suunnittelun lähtökohtana on käytetty virtaviivaisuutta ja mahdollisimman pientä tuulenvastusta. Maantiepyöräilyssä usein myös hikoillaan enemmän, joten niiden ilmanvaihtoon on kiinnitetty enemmän huomiota ja sen ilmanottoreiät ovat isompia ja niitä on enemmän. Koska maantiekypärän pitää olla lisäksi turvallinen, käytetään sen materiaaleissa ja suunnittelussa kalliimpia materiaaleja ja siksi parhaat maantiekypärät ovat myös kalliimpia. Markkinoilla löytyy toki myös edullisempia malleja.
Katso Fillarikellarin maantiekypärät
Maastokypärät tunnistaa parhaiten siitä, että niiden etuosassa on lippa suojaamassa mudalta ja roiskeilta. Tämä onkin hyvä ominaisuus ja lisäksi se suojaa silmiäsi jonkin verran suoralta auringolta ja sateelta. Maastokypärän reunat ulottuvat suhteellisen pitkälle pään alaosaan, tarjoten siten enemmän suojaa kaaduttaessa. Maastokypärissä on yleensä reilusti ilmanottoaukkoja, mikä tekee sen käytöstä miellyttävämpää varsinkin vaativassa maastossa, missä hiki nousee pintaan. Joissakin maastokypärissä on lisäksi irrotettava etulippa, mikä mahdollistaa sen käytön myös maantieajossa paremmalla ilmanvastuksella.
Katso Fillarikellarin BMX- / Dirt- ja maastokypärät
Lasten pyöräilykypärät ovat pakollinen osa lapsen pyöräilyä. Haasteet pyöränhallinnassa ja havannointikyvyssä aiheuttavat usein kaatumisia ja onnettomuuksia ja siksi lasten ja nuorten kypärä kannattaa valita huolella. Tärkeää on kiinnittää huomiota mukavuuteen ja kiinnitysten helppouteen. Kun kypärä on mukava ja helppokäyttöinen, käyttää lapsesi sitä mielellään myös ilman vanhempien valvontaa. Monet valitsevat lasten kypärään lisäksi kirkkaita värejä, mikä auttaakin muita liikenteessä liikkuvia näkemään pyöräilijän paremmin. Monia kypäriä voi käyttää myös muissa nuorten harrastuksissa, kuten esimerkiksi skuuttaillessa tai skeittaillessa.
Lue lisää lasten kypärän valitsemisesta
Katso Fillarikellarin lasten ja nuorten kypärät
Minkä kokoisen pyöräilykypärän valitsen?
Pyöräilykypärän koko ja istuvuus on yksi tärkeimpiä seikkoja sen mukavuuden ja turvallisuuden näkökulmasta. Liian tiukka kypärä ahdistaa ja liian löysä taas voi onnettomuustilanteessa irrota tai liikkua, jolloin se ei anna enää suojaa.
Kypärän koon valita alkaa mittaamalla oma päänympärys mittanauhaa käyttäen. Tämä on ensisijaisen tärkeää varsinkin kun olet tilaamassa kypärää verkkokaupasta. Päänympärys mitataan korvien yläpuolelta leveimmän kohdan mukaan. Pyöräilykypärää verkosta ostettaessa kannattaa pään ympärysmitta ehdottomasti mitata oikean koon varmistamiseksi.
Jos sovitat kypärää kaupassa, laita kypärä päähän sulkematta kiinnityshihnaa. Kypärän tulisi pysyä päässä vaikka heilutat päätäsi ja kumarrat alaspäin. Kypärän ei kuitenkaan saa kiristää. Kypärässä on säätömahdollisuuksia, joiden avulla voit tehdä kypärästä hyvin istuvan ja miellyttävän itsellesi. Leukahihna kiinnitetään sovituksen lopuksi ja sen kireys on paras silloin, kun leuan ja hihnan väliin mahtuu yksi tai kaksi sormea.
Kun kiinnität kypärän hyvin ja huolellisesti, se pysyy paikoillaan myös onnettomuustilanteissa.
Milloin pyöräilykypärä kannattaa uusia?
Pyöräilykypärä on rakennettu vaimentamaan iskuja. Mitä rajumpi isku, sitä enemmän kypärä vaurioituu ja jos kypärä saa useamman iskun sitä enemmän sen suojateho heikkenee. Uskut myös heikentävät vaimentavan EPS-vaahdon tehoa ja aiheuttavat pinnoitteeseen hiushalkeamia. Usein vauriot eivät näy kypärässä päällepäin, mutta silti se saattaa olla menettänyt tehoaan ja se kannattaa uusia. Varsinkin kalliimpien kypärien voisi kuvitella olevan kestävämpiä ja siksi uuden kypärän hankkiminen saattaa tuntua kovalta sijoitukselta, mutta kalliimmat kypärät menettävät yhtä lailla tehoaan iskuissa. Kannattaa tarkistaa myös omat vakuutukset ja selvittää niiden kattavuus onnettomuustilanteissa kypärän korvaamiseksi.
Kypärät eivät ole myöskään ikuisia, vaikka ne säästyisivät iskuilta. Normaalikäytössä kypärä saa jatkuvasti pieniä kolhuja ja lisäksi sen muovi haurastuu ajan saatossa. Kiinnityshihnat ja kypärän pehmusteet kärsivät myös aikaa myöden ahkerassa käytössä. Useimmat valmistajat suosittelevat kypärän uusimista noin viiden vuoden jälkeen, vaikka siihen ei olisikaan osunut iskuja varmistaaksesi sen suojan onnettomuustilanteissa. Kypärän käyttöikää voi toki lisätä säilyttämällä sitä esimerkiksi auringolta ja kosteudelta suojassa silloin kun sitä ei käytetä. Kypärää ei kannata myöskään jättää talvipakkasilla ulos pitkäksi aikaa, sillä se vaikuttaa sen kestävyyteen.
Pyöräilykypärän lisävarusteet
Pyöräilykypärän sadesuoja, valo ja lisävisiiri helpottavat pyöräilyä. Sadesuoja on tarpeen varsinkin kypärissä, joissa on ilmanottoaukkoja. Näin varmistat pyöräretket ja työmatkapyöräilyn miellyttävyyden myös sadepäivinä. Kypärään on tarjolla myös turvallisuutta lisääviä valaisimia, jotka voi kiinnittää niin ajovaloksi kuin taustavaloksikin. Samaa kypäräkiinnikettä voi käyttää myös vaikkapa GoPro-kameran kiinnittämiseen. Led-käyttöiset takavalaisimet tuovatkin hyvää lisäsuojaa pimeään aikaan pyöräillessä.
Pyöräilykypärä on edullisin henkivakuutus
Niin kliseiseltä kuin otsikon lause kuulostaakin, on jokaisen pyöräilijän syytä käyttää aina pyöräilykypärää. Sen valitsemiseen kannattaa käyttää jonkin verran aikaa ja harkintaa, sekä miettiä omaa käyttötarkoitusta. Kypäriä voi kaapissa olla muutamiakin vuodenajan ja pyöräilyharrastuksen mukaan. Kypärä kannattaa lisäksi uusia aina onnettomuuden jälkeen, sekä noin viiden vuoden käytön jälkeen. Hyvä kypärä on mukava käyttää ja se tekee pyöräilystä miellyttävää ja turvallista.
Osta pyöräilykypärä netistä edullisesti Fillarikellarista! Tilaa pyöräilykypärä netistä kotiin toimitettuna tai nouda myymälästä.